Actualidad de los Aceites de oliva de los Olivos Milenarios del Territorio del Sénia

LLUÍS SERRA

La Dieta Mediterránea, entendida no sólo como un conjunto de alimentos sino además como una cultura sobre las formas de producir y elaborar los alimentos, es un ejemplo de sostenibilidad. Existen ejemplos de cómo el abandono de prácticas tradicionales de cultivo, ganadería y pesca afectan a la propia sostenibilidad de la dieta mediterránea y por ende a su supervivencia. De ahí la importancia de iniciativas como la de la Mancomunidad de la Taula de Senia que salvaguardando los olivos milenarios como eje del Patrimonio de la Dieta Mediterránea conjuga la elaboración artesanal del mejor aceite con la revaloración del territorio mediante la promoción del turismo gastronómico de la región. Un ejemplo de liderazgo e innovación y recuperación patrimonial a imitar: nuestras más efusivas felicitaciones a la gente del Territorio del Senia.

Etiquetes: aceite barcelona, dieta mediterránea, doctor lluís serra, lluís serra

CARLES GAIG

És només oli?… o quelcom altre. Expressió del suc de l’oliva? De ben segur es una expressió que només la pot afinar i fluir el pas dels segles i tot seguit la passió per la feina que ens agrada fer, vosaltres contribuint amb aquestes meravelles i nosaltres els cuiners sublimant-lo en els nostres plats. Les grans cuines comencen amb els esforços dels petits productors que les nodreixen.

Etiquetes: aceite barcelona, carles gaig, gaig barcelona, restaurante gaig

TOMÁS MOLINA

Amb el programa Espai Terra que fem cada tarda a TV3, ens agrada recórrer el país i descobrir allò que a vegades s’amaga en la quotidianitat i que de tant de veure-ho ja no ens hi fixem. El paisatge del Territori del Sénia, amb les seves oliveres mil·lenàries va ser una d’aquestes sorpreses que tot i els centenars d’anys que porten al territori, sempre acaben essent novetat per les persones que les acompanyen en cada època i que els treuen rendiment o les admiren. Olives d’oliveres tant antigues que amb la mirada de les explotacions d’avui en dia no serien rendibles però que amb la dedicació i la visió de les persones del Territori del Sénia fan regust d’història en un oli refinat en l’envàs i el paladar. Em va passar el cas que un alumne del Màster en Meteorologia de la Universitat de Barcelona, en Pau Forcadell, col·lega en saber què passarà amb els núvols, em va oferir una ampolla d’oli d’olivera mil·lenària, i a casa, amb els meus fills, vam ser feliços parlant d’història i menjant pa amb tomàquet. Li he d’agrair al Pau aquests moments i a la visió del Territori del Sénia en aquest producte i a les oliveres que quan jo mori, seguiran fent bones olives i bon oli, faci el temps que faci els pròxims centenars d’anys.

Etiquetes: aceite barcelona, meteocat, temps catalunya, tomàs molina, tv3